keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Terveystuloksia

Alkukevät mennä hurahti ohi ja ennenkuin taas huomaakaan on kesä... ja syksy ja talvi jne. Aika tuntuu menevän vuosi vuodelta vaan nopeammin ja nopeammin - oon tullu vanahaksi.




Aloitetaan vaikka tammikuusta. Lukan (Ruutitynnyri) omistaja kertoi Lukalla olleen silmätulehdus jota hoidettiin ab-tipoin, tippakuurin jälkeen silmät olivat muuttuneet radikaalisti täysin harmaiksi. Pari viikkoa tuskallista odottelua kunnes tavislääkäri antoi diagnoosiksi harmaakaihin, tästä meni viikko pari ja Leena Ruotsalainen-Ryökkynen tarkisti silmät helmikuun puolessavälissä - diagnoosiksi phtvl sairauden aste 2-6 ja phtvl on aiheuttanut kaihin silmiin. Leikkausaika oli varattuna helmikuun loppupuolelle ja ennen leikkausta leikkaava lääkäri tarkisti silmät vielä (josta virallinen lausunto myös kennelliittoon mennyt). Hän ei taas löytänyt silmistä "muutakuin" harmaakaihin. (Tässä samaisessa eipäsjuupas diagnoosi hässäkässä Varmalla alkoi siis juoksu ja en todellakaan jaksanut ajatella sen astuttamista siihen härdelliin joten siirrettiin mahdollisia pentuja syksyyn.) Lukan leikkaus onnistui hyvin ja koira on toipunut hyvin. Tuhannet kiitokset Roosa ja perhe Lukan hoidosta ja hoidattamisesta <3 <3 Enkä osaa kyllin kiittää teitä paria "kasvattajakolleegaa" (ja mussu Vellua) jotka ootte tsempanneet kun mä oon ollu valmis lyömään hanskat tiskiin (jo) tässä vaiheessa :) Ainut kuitenkin, mitä mä tässä vaiheessa kasvattajana pystyn tekemään on se, että kerron asioista edelleen avoimesti eteenpäin ja vaadin myös lääkäriä tekemään ennen leikkausta virallisen lausunnon koiranettiin näkyville Lukan silmistä. Sieläpä on tieto kaikkien saatavilla. :) Lukan silmätuloksen jälkeen lupasin Pyryn samantein Miralle omaksi eli Pyry ei ole enää jalostusoikeudella minun koirani vaan Miran oma. Riivalla on edelleen tarkoitus yksi pentue teettää - silmät tarkastetaan kerran vuoteen ja kun mahdollisimman moni veli on tutkittu uudelleen 2017, voisi alkaa miettimään Riivan mahdollista lisääntymistä. Toki, luustokin on vielä kuvaamatta. Ja kovin myöhään en halua pitkittää Riivan synnytystä, ettei käy niinkuin emälleen...


Lukan silmätuloksesta hiukka säikähtäneenä järjestin samantein Riivalle, Pyrylle ja Sisulle silmätarkastuksen Pietilän Elinalle myös pentujen emä Ruuti kävi uusimassa silmätarkkinsa samalla.


Ensin pitää kyllä kehua! Aivan täydellisen ihana silmälääkäri! Kertoi kaikesta mitä silmistä näki vaikkei ne "vakavia" asioita olleetkaan (y) Tänne uudelleenkin :)


Taikahallan Jäkälätassu, 7v 7kk - Ei perinnöllisiä silmäsairauksia. Oikeassa silmässä jotain PPM "tyyppistä" muutosta.

Erimoone Riivanhenki, 1v 7kk - Ei perinnöllisiä silmäsairauksia, polvet terveet 0/0. Oikean silmän "verisuonituksessa" mainittavaa, pitäisi olla normaalisti semmonen "siisti" suonitus, Riivalla oli semmonen sykeröläjä toisessa silmässä, toisessa normaali.
Erimoone Rajatapaus, 1v 7kk - Ei perinnöllisiä silmäsairauksia, polvet 0/0. Toisessa silmässä ilmeisesti sisäisestä tulehduksesta johtuva jälki.
Erimoone Ristiriita, 1v 7kk - Ei perinnöllisiä silmäsairauksia, polvet 0/0, lonkat A/A, kyynärät 0/0, ltv 0
ja
Erimoone Ruutitynnyri, 1v 7kk - Totaali katarakta (leikattu helmikuussa 2015)

Maaliskuun loppupuolella silmätarkissa kävi myös Remu.


Erimoone Ruosterikko, 1v 8kk -  Distichiasis - lievä (yksi ylimääräinen silmäripsi), polvet 0/0.


Vielä olisi siis Raudanluja eli Mosku tarkistamatta, aika on varattu toukokuulle. Riiva ainakin menee todennäköisesti jo vuoden kuluttua uusintatarkkiin ja kasvatinomistajia kehotan käyttämään koiriaan peilauksissa kahden vuoden välein. Toivotaan, että Luka olisi tämän pentueen ainut geenien kaatopaikka. Harmittaa niin kovasti Roosan eli Lukan omistajan puolesta kun hällä oli toiveena saada joskus Lukan pentu... :( Kaikesta huolimatta, onneksi Luka on just sun koira. <3





Ruutin viime kesäiset selkäkuvatkin lähetettiin vähän jälkikäteen kennelliitolle lausuttaviksi - spondyloosi puhdas, välimuotoinen lanneristinikama 0 eli normaali ja nikamien epämuotoisuus 0 eli normaali. Tuhannet kiitokset taas meidän luottolääkäriin Takalaan, sielä suhtaudutaan näihin mun kotkotuksiin aina niin ymmärtäväisesti :D ! Ja niin! Ensimmäinen kasvattikin kuvattiin tammikuun loppupuolella :) Kiitos Miralle Pyryn kuvauttamisesta!


Mistä päästäänkin sopivasti seuraavaan asiaan - kävin eilen otattamassa Riivasta, Pyrystä ja tuosta meidän keeshondista kilppariarvot. Kilpparit toimi kaikilla normaalisti ja pari viikkoa ootellaan vielä TGA-markkerin tuloksia. Sulkeissa siis viitearvot.


Riiva

T4 23,9 nmol/l (17- 53)

TSH 0,14 ng/ml (0-0,5)


S-T4/ TSH 170,7 (>30)


Pyry


T4 18 nmol/l (17- 53)

TSH 0,04 ng/ml (0-0,5)
S-T4/ TSH 450 (>30) 

Pöpö


T4 24,7 nmol/l (17- 53)

TSH 0,21 ng/ml (0-0,5)
S-T4/ TSH 117,6 (>30)


Eli kaikki OK. Tarkoitus oli otattaa vaan ne markkerit mutta otettiin samalla noi arvotkin kun kerran veret lähetettiin vetlabiin, samalla vaivalla kaikki :) Huh helpotusta! Sain viime kesältä Ruutinkin tulokset ja ne oli 2014 heinäkuussa


Ruuti (2014)


T4 21,4 nmol/l (17- 53)


TSH 0,08 ng/ml (0-0,5)

S-T4/ TSH 267,5 (>30)


Toukokuun alussa Pöpö pääsee silmä ja polvitarkastukseen ja Ruuti pääsee samalla kertaa viralliseen sydänkuunteluun, siltä kun ei oo sitä sydäntä "virallisesti" vielä kuunneltu kertaakaan :) Kuunneltu on kyllä. :D Heinäkuun loppupuolella olisi tarkoitus sitten kuvauttaa Pöpö ja Riiva kauttaaltaan.



Minnat ja kaks ruskeeta koiraa. Veli-Pekka Suuronen


Muuten talvi onkin kulunut kevättä ja kesää odotellessa :P Maaliskuussa käytiin vähän Pellossa porojen paimennusta opettelemassa Ruutin ja Riivan kanssa, treeneissä oli myös S-pentueen emä Mila sekä Milan tytär Koko (Silmäterä). Riivan treenit meni vähän häneksi eikä koiraa hirveämmin inspannut porot enää ensimmäisen kiellon jälkeen. :/ Ruutilla oli ekana päivänä ihan hyviä ajatuksia poroilla mutta sunnuntaina ei enää ollut silläkään paukkuja jäljellä. Porukan yllättäjä oli Koko jolle annettiin yllättävän kivasti vapauksia poroille ja se saikin roposet liikkeelle :) Koko näki elämässään ekaa kertaa (7kk) paimennettavia elukoita ja se tosi aktiivisesti kokeili eri tyylejä millä saisi liikettä poroihin - tuli liikettä, ääntä ja jopa pikkusen silmää kokeili käyttää :) Aivan huippu penska! <3 Treenit jatkuu nyt seuraavaksi Riivan ja Kokon kanssa Somerolla 16.5 naudoilla ja 17.5 lampailla :)



Kokolle kyytiä :D Veli-Pekka Suuronen
Riiva on äitinsä rakas. <3 Kuva Veli-Pekka Suuronen
Päätähdet. <3 Kuva Veli-Pekka Suuronen

Mutta nyt katse kohti viikonloppua ja paimensukuisten suurtapahtumaa, katselmusta! Tälläkertaa keräännytään Helsingin Tuomarikartanoon. Kasvateista ilmoitettuna kehään Raudanluja, Riivanhenki, Ristiriita, Ruosterikko, Ruutitynnyri, Sielunsisko, Silmäterä ja Shokkihoito. Omista koirista kehässä Varma ja Ruu Riivan lisäksi. :) Kohta nähdään kaikki! :)




Koko, Silmäterä 6kk. Kuva Veli-Pekka Suuronen

Ja niistä Varman pennuista - juoksuja odottelen elokuun lopulle eli lokakuun alkupuolella pitäisi alkaa tapahtua :) Jos kaikki menee hyvin, pentuja pitäisi syntyä marraskuun alkuviikkoina. :)

Loppuun vielä Tuiskun 11v synttärikuva. <3 Rakas virkeä veteraanini <3 Kumpa olisit aina täällä. <3









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti