keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Huonot uutiset terveysrintamalla jatkuu

5.5 Oli varattu aika Pöpön (Storywood Caro Nome) silmä ja polvitarkastukseen sekä melki 8 vuotiaan Ruutin sydänkuuntelulle. Ruutin sydän oli ok ja oikeastaan siihenhän ne sen päivän hyvät uutiset loppuikin.
Viime hetkillä, ennenkuin Pöpön vuoro tuli, kysyin hoitajalta, voisiko myös Pöpölle tehdä virallisen sydänkuuntelun, samallahan se menee nyt ja ei maksanutkaan paljoa (15 €). Täytin paperit ja menin tutkimushuoneeseen ja nostin koiran pöydälle. Lääkäri kuunteli aikansa, eikä sanonut mitään. Kuunteli eri kohdista jonka jälkeen totesi "täällä kuuluu selvä sivuääni." Se siitä sitten. Myös toinen lääkäri kävi kuuntelemassa ja toteamassa saman asian, sivuäänen suuruudeksi arvioivat kakkosen luokkaa, asteikon ollessa 1-6. Eikä huonot uutiset valitettavasti jääneet tähän - molemmat polvet luksoituvat ojennuksessa eli molemmille polville tuomioksi 1 :( Nyt toivotaan, että ne kestäisi oireettomina mahd pitkään ja nivelet pysyis kunnossa. Silmät oli sentäs ok, mutta ei hirveästi lohduttanut enää tuossa vaiheessa...

7.5 varasin ajan animagiin sydän ultraan. Ultraaja kuunteli sydämen ja kuuli myös selkeästi sydämestä "sinne kuulumattoman" sivuäänen ja sydäntä ultrattiinkin ahkerasti lähes tunnin, seurattiin, mitattiin, tutkittiin, etsittiin ja löytyihän mahdollinen syykin lopulta, oikeanpuoleisen kammion läpässä vuoto, mitään muuta poikkeavaa ei ainakaan tämä lääkäri löytänyt. Voinnin seuraamista ja kontrollikuuntelu 6kk kuluttua.


16.5 lauantaina aamupäivällä sain viestiä Moskun emännältä (Raudanluja), olivat käyneet silmä, polvi ja sydäntarkissa. Polvet 0/0, sydän OK ja silmissä kortikaalinen katarakta, molemmissa. :( :( Tarkastuksen suoritti Sari Jalomäki ja elokuussa kontrolloidaan, tarviiko myös Mosku leikkaushoidon Lukan tavoin silmiin. Voin kertoa että kyllä maailma musteni silmissä kun luin noi sanat Maaritin viestistä. Kiitos kaikki te rakkaat, jotka ootte tsempanneet ja myötäeläneet <3 Mä yritän lohduttautua sillä, että vika on korjattavissa, joku paha nivelrikko kyynärissä tai lonkissa tämän ikäiselle olisi ehdottomasti paljon lohduttomampi tuomio, millään tavalla kuitenkaan harmaakaihia tai silmäsairauksia väheksymättä. Moskun puolesta ja Moskun omistajien puolesta tottakai harmittaa mutta en tietenkään voi kieltää, etteikö mua harmittaisi nyt myös se, että minusta se ehdottomasti kaikkein hienoin koira jää nyt jalostuksesta ulkopuolelle (tarkoittaen siis Riivaa.). Ruuti ei enää pentuja tee, mutta toivottavasti Riivan isää, Kukkipuun Barjua vielä joku käyttäisi ja jos joku on tälläistä suunnittelemassa niin kyllä, olisin ehdottoman kiinnostunut narttupennusta.

Nyt kun kirjoitan tätä, soi sopivasti spotifyssä Seinäjokelaane rokki. Pakko lainata


"The horizon
Lost its brightest glow
Don't you let it go
Through our darkest hour
I will lead you home oh, I do
When the sirens call"


Riiva menee ensi keväänä seuraavaan silmätarkkiin ja luustokuville heinäkuussa. Tällähetkellä ahkeroin Ruutin ja Riivan sukulaisten verinäytteitä Hannes Lohen tutkimusryhmälle, heillä on Suomenlapinkoirilla aktiivisena projektina tällähetkellä juurikin harmaakaihi. Kahdesta pennusta tästä pentueesta puuttuu vielä näyte (Rajatapaus, Raudanluja), pentueen isästä lähtee näyte Lohelle heinäkuussa. Ruutin isoisästä, Reppulin Legolinistä lähtee näyte silmätarkastuksen yhteydessä lauantaina, Ruutin kasvattaja lupasi lähettää näytteet Ruutin vanhemmista sekä Ruutin siskontyttärestä, myös Ruutin tädistä sekä serkuista on lähdössä veriä, samoin Ruutin muista siskon ja veljenpennuista. Järjestän heinäkuulla kotona pienimuotoisen verinäytteenoton jonne yritän saada koirieni sukulaisia ja muita lapinkoiria lähialueelta.

Hannes Lohen koirangeenit tutkimusryhmä ottaa vastaan verinäytteitä edelleen kaikista Suomenlapinkoirista, ikään, sukupuoleen tai terveydentilaan katsomatta! JOKAINEN NÄYTE ON TÄRKEÄ! Ja ne koirat, joista näyte jo on - muistakaa pitää koiranne terveystiedot ryhmälle ajantasaisena, samoin kun omat yhteystietonne :) Jos terveestä koirastasi otetaan näyte tänään ja vuoden päästä sen sisaruksella todetaan jokin perinnöllinen sairaus - juuri se sinun koirasi näyte voi olla ratkaiseva, kun virhegeenejä paikannetaan. Osallistumisohjeet löytyy täältä ja verinäyte on hyvin helppo ottaa esimerkiksi rokotusten yhteydessä! Otat eläinlääkärille esitäytetyn kaavakkeen mukaan, hoitaja / lääkäri ottaa verta putkeen ja lähetät lomakkeen verineen tutkimusryhmälle, ei todellakaan paha rasti. http://www.koirangeenit.fi/osallistuminen/

Lukan (Ruutitynnyri) kaihi oli äärimmäisen ärhäkkä, tammikuun alussa silmät vähän kajasti harmaata ja parin viikon päästä silmät olivat täysin sumeat. Juttelin erään silmälääkärin kanssa ja hän meinasi, että nämä "harvinaisia" totaalisia kataraktoja esiintyy lapinkoirilla kyllä, ne vaan yleensä tulevat ilmi ennenkuin koira on menossa mihinkään viralliseen silmäpeilaukseen - näiden diagnooseja ei koskaan kirjata minnekkään, koirat joko leikataan tai laitetaan viimeiselle matkalle, eli todellista määrää on vaikea arvioida, niitä kuitenkin on (muitakin kuin tämä meidän "koirapoloinen" Luka.)


Huh huh, olen ollut niin moneen tahoon yhteydessä näiden verien lähettämisestä Lohelle, että pää lyö jo ihan tyhjää. Suuret kiitokset teille kaikille, jotka olette aktivoituneet asian tiimoilta <3 Ruutin suvusta alkaa kohta olemaan jo aika hyvä otanta ja isänkin suvusta ja R-pentueen sisarpuolistakin on kaksi menossa luovuttamaan verta tutkimukseen <3 Täytyy toivoa, että Remun joku sisaruksista luovuttaisi myös verta tutkimukseen, veljen lapsia lapsineen onkin menossa jo näytteenantoon jonkunverran <3 Jos teillä on kotona "tämänsukuinen" koira, vastaan mielelläni kysymyksiinne erimoone at gmail.com . Tiedän Joensuussa jo valmiiksi lääkärinkin, kenelle kannattaa aika varata ;)


<3 <3 Suurin rakkauteni.

Mä en oikeasti mitään, koskaan toivonut niin paljoa kuin sitä että saisin tuosta kuvassa näkyvästä koirasta itselleni jälkikasvua ja pennun. Mä teen kaikkeni ja toivon saavani siihen apua, että tähän järkyttään kaihien viidakkoon saataisiin jotain tolkkua ja mahdollisesti myös periytymistä selvitettyä ja myös ehkä paikannettua virhegeenejä. Oon luopunut ajatuksesta Riivan pennusta jo 99,9% mutta jos... Tekniikan kehittymisen johdosta vähän... Saatan myös välillä haaveilla.. Josko sittenkin, jos näytteitä saadaan tarpeeksi... Mutta ehkä ei. Mutta aina mä voin yrittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti