keskiviikko 7. kesäkuuta 2023

Päivitykset laahaa valovuosia perässä


Huh heijaa! Kotisivuille olisi valmiina uus leiska mutta en vaan saa katsottua päivityksiä sinne loppuun ja ihan yhtälailla blogi laahaa jäljessä. Pentusuunnitelmia olisi loppuvuodelle, harmillisesti kevään suunnitelmat eivät toteutuneet sillä Kaino oli onnistuneen astutuksen jälkeen kuitenkin tyhjä :( 

Kevät meni kyllä aivan super haipakkaa! Ollaan käyty Velhon kanssa hoitamassa Paimennuskuplassa lampaita muutaman kerran (ihan super jännittävää ja pelottavaakin!) ja siinä meidän paimennustreenit olikin talvella, ollaan treenattu vaan rallya ja agilityä viikkoryhmissä joista jäätiin nyt tauolle kesäksi tai ainakin ajaksi X. Lampaiden hoidon lisäksi aloitin klinikkaeläintenhoitaja opinnot ja ensi vuonna pitäisi olla valmista! Ihan super mielenkiintoista ja lähijaksot on olleet _parasta_ aikoihin! Kaikki luennot on mielenkiintoisia ja odotan jo innolla seuraavaa lähijaksoa. Viime viikolla saatiin yrittää verinäytteenottoa eläinlääkärin valvovan silmän alla omista koiristamme ja harmittaa vieläkin että en saanut verta putkeen vaikka miten yritin ja koira oli Velho joka on maailman kiltein potilas. Ja EI. Mehh.


Kiusa 3v 24.1.2023


Koirat on sairastelleet keväällä ihan urakalla. Kierre alkoi Riivasta maaliskuun loppupuolella kun vanha tuttu indolentti ulcus tuli takaisin. Silmän pinta rapsuteltiin lääkärillä ja kahden viikon useamman kerran päivässä annettavat tipat kotihoidoksi ja tötterö päähän. Kontrollissa silmä oli kuitenkin täysin normaali eli jos se nyt taas sen 2 vuotta menis ilman että uusii..


Maailman kaunein Ritu <3


Tämän jälkeen heti nuori neiti Herja alkoi oireilla. Yhtenä sunnuntai-iltana katselin kun se oli erityisen väsynyt ja hakeutui vilttikasaan nukkumaan - seuraavana aamuna ei maistunut oikein ruoka (normaalisti syö kaiken heti) ja ulkona löntysteli (normaalisti juoksee tukka putkella miljoonaa). Kuumemittari hanuriin ja lähes 41 kuumetta O_O Saatiin Evidensiaan aika samalle iltaa ja sielä lääkäri totesi että koska nuori, ensimmäinen juoksu takana oleva narttu niin tokihan sillä on kohtutulehdus. Veivät sen ultraan ja kusinäytteenottoon ja ei löytynyt rakosta tai kohdusta mitään, CRP oli päälle 80. AB kuuri ja lähes 700€ laskun kanssa kotia. "Ehkä emätintulehdus"

Kahden päivän päästä CRP kontrolli, jotain 30 huiteilla oli - 160 €

AB kuurin jälkeen kontrolli, alle 5 oli nyt CRP ja jee kaikki hyvin, eläkää normaalisti.

Lähdettiin Savonlinnaan paimentamaan viikonlopuksi enkä tajunnu kyllä yhtään pitää koiraa levossa vaan jatkettiin heti normaalia elämää. Viikko kontrollista kuume nousi taas. 

Ultrattiin jälleen kohtu, kusirakko, otettiin crp ja kusinäyte. CRP oli päälle 80, kohtu ja kusirakko ja kusinäyte ok. Uus antibiootti (joka kuulemma voi aiheuttaa nuorille kehittyville eläimille vaurioita nivelrustoihin :) :) :) ) 600€ laskun kanssa tällä kertaa kotia ja jos kuurin jälkeen taas jatkuu niin sitten kokeillaan isoa annosta kortisonia. Nyt ei kukaan halunnut kontrolloida enää crptä.

Kuuri loppui ja varasin toisaalle ajan, tässä välissä olin jo ehtinyt tilata koirasta toksoplasma tutkimukset verestä movetilta :P Ne oli onneksi puhtaat joten otettiin sitten keuhkokuvat ja pieni verenkuva toisessa paikassa - keuhkot oli puhtaat ja verenkuva myös. Nyt on kuukausi menty viimeisimmästä käynnistä ja ehkä Herja hengästyy helpommin kuin muut mutta kuumetta kopkop ei ole nyt ollut. Perjantaina käytiin 1v rokotuksilla ja hiukka jännitti, miten reagoi (eli onko tää kuumeilu jotain autoimmuunishaipaa vai...)


Henttu, Hömppä, Höntti Jöntikkä 1v


No Herjan kanssa samoihin aikoihin alkoi oireilla Velho. Velholla on ollut aika kylmiltään tiivistahtinen agilityrupeama - sitä on nyt treenattu kahden ihmisen voimin ja kisoissakin on ehditty käydä. Pääsiäisen rallytokojen jälkeen Velholle tuli täys stoppi - käytännössä se makoili kokoajan, oksenteli, oli todella vetäytyvä ja kärttyisä. Ekana ajattelin syyn olevan eturauhasessa koska nartuilla tosiaan oli tammikuulla juoksut. Käytiin ennen Savonlinnanreissua Velhonkin kanssa lääkärissä tsekkaamassa pissa ja eturauhanen - molemmat ok. Juteltiin lääkärin kanssa että Velho saattaa olla "vain" niin kovin miinuskaloreilla meinaan agilityrupeaman alkajaisiksi saatoin vähentää sen päivittäistä annosta hiukan koska talvella oli päässyt kertymään vähän ylimääräistä kylkiin - samalla kun enegiamäärä treenien takia kasvoi, mä pudotin annoskokoa O_O No, näillä tiedoilla jatkettiin ja onneksi ruokamäärää oli jo tässä vaiheessa nostettu.

Savonlinnan treeniviikonloppu meni tosi kivasti (niinkun aina Riittan luona). Sunnuntaina Velho oksensi kesken treenin aamuruokansa ja jatkoi sitten normaalisti treenin loppuun. Pidettiin muutama viikko taukoa treeneistä. Palattiin treeneihin, heti perättäisinä päivinä, lauantaina rata ja sunnuntaina kontaktitreenit. Ratatreenien päätteeksi koira oli ripuloinut ja oksentanut autoon. Taas viikko taukoa. Treenit ja kaks kisastarttia. Ei kulkenut kisoissa yhtään kuin normaalisti, varasin uuden lääkäriajan. 

Otettiin verikoe ja todettiin että Velholla oli anemia ja verihiutalekatoa. Jonkun testin teki vielä verestä lääkäri ja totesi ettei ole syytä epäillä AIHAa tai IMHAa. Velho sai 3 viikon kuurin happosalpaajia jos vatsalaukussa on pieni tihuuttava vatsahaava, pieni epäilys myös syövästä ? tai jostain muusta AI sairaudesta. 

Kolmen viikon jälkeen kontrolli missä veriarvot normaalin rajoissa kaikki. Sanoin, ettei koira silti ole edelleenkään kunnossa, otettiin addisonintaudin määrittämiseksi ACTH -testi jonka mukaan Velholla ei ole addisonintautia. 

Nyt on viikko menty viimeisimmästä tuloksesta, ollaan treenattu muutaman kerran rallytokoa ja huomenna mennään puolikkaalle paikalle Kuuttilan Katin treeneihin. Onko kenelläkään kokemusta koirien ylikunnosta? Tällä hetkellä tuntuu mahdollisimmalta että Velholla meni rasitus liian kovasti palautumiseen JA ravintoon nähden. Velho täyttää syksyllä 8v joten ei se ehkä enää kestä samanlaista rääkkiä mitä 3vuotiaat koirat -_- Opimpa ihan kantapään kautta. Nyt seuraillaan oloja huomisten treenien jälkeen!


Velho maaliskuussa 2023


Varman kanssa ollaan kierretty koko kevät vetskukehiä toivoen että se viimeinen veteraaniserti sieltä vielä tupsahtaisi :D Laskee vain kuin lehmän häntä, erinomaisesta erittäin hyvään ja nyt viimeisimmästä kasvattajatuomarilta hyvä :P No, eikö se sieltä vielä! Pärnuun ollaan lähdössä kuukauden päästä mummokoiran kanssa, saapa nähdä! Virtaa villimummo 12,5v riittää kyllä, välillä kehässä ihan pitelemätön xD


Varma 12v 14.1.2023


Pulmalta viiltyi etutassusta antura pääsiäisenä joten sitä hoideltiin myös. Eli ainoastaan Kirppuliisa on ollut täysin terve, kop kop O_o

Näiden kaikkien lisäksi kuulin että liike, missä olen ollut töissä alusta saakka menee kiinni tämän kuun loppuun mennessä :/ Vähän sellainen fiilis että mitä vielä? Onneksi oma terveys on ainakin vielä kunnossa.


Pulma, Luonnonlahja. Luonnonlapsi <3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti