perjantai 22. syyskuuta 2023

Paimennuskoe Lopella 3.10

Alkuvuosi ja kesä treenattiin Lappalaiskoirien rotumestaruuksia silmällä pitäen ja sain viikonlopun 6 tavoittelemasta (4 lauantaille, 2 sunnuntaille) paikasta yhden joten vuoden päätapahtuma jäi meiltä väliin.

Sain vihiä että samalle viikonlopulle mahtuu vielä Lopelle Tuulentuvan tilalle kisaamaan joten tuumasta toimeen ja ilmoittautumiset sunnuntaille menemään ja kaikki saivat paikat! Kiusa ja Pulma ykkösiin, Velhon kanssa revanssi viime syksyn farssista kun unohdin radalta yhden tehtävän vallan. Tuomarina kokeessa oli iki-ihana Riika Kivirinta joten meille uuden kisapaikan korkkaus ei tuntunut aivan niin valtavan pelottavalta.
Aamun alkajaisiksi arvoin numerot Kiusalle ja Pulmalle - 1 ja 6 eli eka ja vipa xD Kysyttiin, kumpi menee ekana ja normaaleista rutiineistani poiketen sanoin että Pulma menee ensin (vaikka Kiusa on aina ollu eka). 
Rataantutustumisen jälkeen otin Kiusan autosta ja käytiin pikkusen kävelemässä ja siitä pellolle. Jätin Kiusan istumaan vetopaikan ja lampaiden väliin ja otin lampaat alkuhäkistä. Vähän samaa "ongelmaa" mitä aikaisemminkin, Kiusa menee ihan sata lasissa TAI sitten härvääntyy jonnekki ottamaan omaa aikaa. Semmosta kumilankakuljetusta minkä toki ymmärrän koska tasapainokuljetus on Kiusasta tylysintä ikinä. EHn verran saatiin raavittua kasaan. En uskaltanu laidunnuksesta laittaa nostamaan ollenkaan kun pelkäsin että lähtee Kiusa ja lampaat maata kiertävälle radalle joten otin varman päälle ja jätin nostamatta. Kuljetuksesta ja käyttäytymisestä lähti just sen verran että jäi se ERI taas saamatta. Mun tavoite oli, etten huuda ihan hirveästi ja rumasti koirille ja kannustan raivoamisen sijaan (viime syksyn kokeet meni ihan häneksi kun olin niin turhautunut kaikkeen). Ja siihen päästiin! Muutaman kerran sanoin rumemmin Kiusalle et ottaa kaasua pois, muuten mentiin silleen yllättävän seesteisesti (VARSINKIN kun kisapaikka oli myös koiralle täysin uusi) joten tap tap Kiusa ja MINÄ!

Siinä sitten hengittelin hetken ja kun meidän tuloslappua kuskannut henkilö vei lapun toimistoon se katsoi että "Niin onko tuo Pulma vai Kiusa?" jolloin välähti et voi perkele xD Lupasin mennä Pulman kanssa ensin. No, onneksi tuomari oli niin kuusalla että oikean koiran tulos tuli oikeaan lappuseen ja mentiin sitten Pulman kanssa viimeisenä.  (Voi luoja xD)

Pulman kanssa lähti heti rauhallisemmin mutta laidunnusalueelle siirryttäessä huomasin että porukassa on yks lammas joka jää häntäänsä heiluttelemaan ja Pulmahan nuoleskeli sen arsea tietysti... Sanoin Pulmalle et pistä vauhtia ja muutamalla haukulla se sai jumittajan siirtyyn meidän kans ja laidunnus onnistui ihan kivasti, nosto oli huono mutta eipä sitä Pulman kanssa ole taidettu edes treenata. Jumittajalammas jäi porukasta taas laidunnuksen jälkeen kun mentiin pujotteluun ja enää se ei nostanu vauhtia Pulman haukusta vaan jäi tuijottelemaan (ja heiluttamaan häntäänsä). Osaavammat osasivat yleisöstä kertoa että lammas ei liiku siksi kun mun koira haukkuu niille liikaa. Ennen tätä oltiin naureskeltu miten "lampaat ei ota noista lapinkoirista mitään painetta". 
NO, tämä "kokoajan haukkuva" ja koira "joka ei vaikuta lampaisiin" sai kuitenkin ihan mukavan lippulappusen radasta:
Muutaman kerran näin Pulman ottavan hajua (xD) itseensä. Pysyttiin aivan mielettömän kivasti omassa kuplassa ja pysähdyksen jälkeinen osio olis pitäny saada videolle, vähintään nauhalle - Ennen suoritusta sanoin Pulmalle et annan sen tehdä ratkaisuja ja luotan (ja tiedän!) että se osaa mua paremmin.
Olin ohjaamassa Pulmaa taakse oikealta ja koira jumittu siihen eteen ja tuijotti - sanoin uudestaan että mene ja näytin suunnan ja koira vaan jumitti. Kunnes totesin et "No mee mistä haluat, sä tiedät paremmin" ja Pulma meni just toiselta puolelta taakse mikä oli paljon parempi ratkasu mitä mun osoittama. 

Että semmonen, lampaisiin vaikuttamaton pieni koira minulla. Mä en ymmärrä, edelleenkään, miten se on keneltäkään pois että lapinkoirien kanssa harrastaa mitään lajia? Rallytoko tuntuu olevan ainut missä tätä dissaamista ei vielä niin paljoa ole mutta pakko oli negatiivisesti yllättyä heti kun kisaa jossain muualla kuin lappalaiskoirien kokeessa. Agilitystä puhumattakaan.

Siinäpä ne, lampaisiin vaikuttamattomat lapinkoirat sitten. 
Pulma PAIM1-ERI 95/100
Kiusa PAIM1-EH 87/100


No sitten kakkosluokka. Kiva rata muutama kohta mikä vähän epäilytti. Otin jonku tsemppi fiiliksen Velhonki kans ja se oli alusta alkaen TODELLA rauhoitteleva ja jotenkin todella pihalla. Mitä enemmän se hyyty, sen enemmän kannustin (ja sitä ei oo tarvinnu koskaan kannustaa). Metsäkuljetuksessa se vasta heräsi mutta suoritukseen nähden liian myöhään eikä avohäkki työntönä onnistunut. Huono pysähdys, huonoa kuljettamista, ihan ihme höttöä. Ei ollut kyllä mitenkään meidän päivä mutta pysyin positiivisena mutta toki huolettaa onko Velholla kaikki hyvin ja missä mättää. Pitäis käydä treenaamassa vähän ja katsomas onko nyt joku henkinen ahdistus vai mikä.


Yritin saada koepaikkoja Lopelle lokakuulle mutta yks paikka oltais saatu joten totesin ettei maksa vaivaa ajaa 700km yhden startin takia. Kiusa on nyt ilmotettu Seinäjoelle kokeeseen, toivottavasti vielä jonnekki saatais Pulmalle ja Velhollekki tälle vuotta paikat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti