perjantai 7. lokakuuta 2022

Lappalaiskoirat ryn paimennuskokeet Kerimäellä 1.-2.10 ja paimennuksen rotumestaruudet

 Ei olla hirveän aktiivisia oltu paimennuskokeissa käymään tänäkään vuonna mutta kesäkuun kokeissa jo lupasin että lokakuun rotumestaruuksiin osallistutaan ja sainkin kaikille koirille paikat kokeeseen! Kiusan kesäkuun esikoe meni hiukan plörinäksi siispä olin kaukaa viisas ja ilmoitin sen esikokeeseen lauantaille ja otin varmuudeksi vielä toisenkin paikan sunnuntaille uusintaan tai startiksi ykkösluokkaan - uusintaan ei onneksi ollut tarvetta kun Kiusa suoriutui esikokeesta ykköspaikalta tarpeeksi hyvin tienaten EHn 87 pisteellä (henkinen eri, sössin portilla sen verran et jätin sen auki).

Ollaan nyt kesän aikana muutamia mielentilatreenejä tehty Paimennuskuplassa täällä Seinäjoella sekä kerran PUM-Paimennuksella Karstulassa - mielentilatreenit on olleet ihan huippuja mutta kokeissa tuntuu nyt olevan joko kaasu pohjassa tai ei kaasua lainkaan! 


Erimoone Kiusanhenki

PAIM-E
Tuomari: Riika Kivirinta

Häkki: 12/15 "Rengas jäi laittamatta, muuten ok"
Pysähdys: 15/15 "Koira toimii hienosti!"
Laidunnus: 20/20 "Rauhallista ja tarkkaavaista"
Uudelleenhäkitys 5/5
Kuljetus 22/30 "Koiran aktiivisuus hyvin vaihtelevaa mutta halua työskentelyyn on"
Käyttäytyminen 13/15 "Välillä kokonaan pois töistä"


87/100, PAIM-E hyväksytty arvosanalla erittäin hyvä, EH
Sijoitus 1/2


Kuva viime kesän treeneistä Kerimäellä
Kuva: Terhi Honkonen


Sunnuntaille olikin sitten puolikuntoiselle ohjaajalle tiedossa rankempi päivä kun ohjattavana oli neljä koiraa kahdessa luokassa - Pulma ja Kiusa ykkösissä ja Riivan ja Velhon kanssa startattiin kakkoset!Erimoone Luonnonlahja 
PAIM1
Tuomari: Riika Kivirinta


Häkki 13/15 "Tulee kiire laittaa portti kiinni"
Pysähdys 5/10 "Koira ei saa laumaa pidettyä"
Laidunnus 14/20 "Aluksi hyvin irti, korjauksen jälkeen ihminen rauhoittaa lauman"
Lampaan kiinniotto 5/5
Uudelleenhäkitys 5/5 "Hyvää yhteistyötä"
Kuljetus 16/20 "Koiralla hyvä tapa kuljettaa, muista antaa sen myös jarruttaa, takana ei ole aina oikea paikka" 
Silta 4/5 "Muutama lammas ohi"
Este A 5/5 portti
Este A 5/5 kuja
Käyttäytyminen 9/10 

81/100 pistettä, PAIM1 arvosanalla erittäin hyvä, EH.
Sijoitus 2/3Ei ollut omaa kameraa ollenkaan mukana joten mennään näillä kesän kuvilla :D
Kuva Terhi Honkonen
Erimoone Kiusanhenki
PAIM1
Tuomari: Riika Kivirinta


Häkki 13/15 "Tulee kiire laittaa portti kiinni"
Pysähdys 7/10 pistettä "Koira kävi tiellä"
Laidunnus 18/20 "Koira voisi olla hieman kiinnostuneempi lauman liikkeistä"
Lampaan kiinniotto 5/5
Uudelleenhäkitys 4/5 "Ohjaaja vetona"
Kuljetus 18/20 "Paineensäätely vielä hieman hankalaa" 
Silta 4/5 "Muutama lammas ohi"
Este A 5/5 portti
Este A 5/5 kuja
Käyttäytyminen 8/10 "Jää kerran myyrästämään"

87/100 pistettä, PAIM1 arvosanalla erittäin hyvä, EH
Sijoitus 1/3
Semmoset startit pikkutytöille kisaluokissa! Ihan tyytyväinen kyllä olen, kokemattomilla ja nuorilla koirilla sekä kokemattomalla ohjaajalla :D Pulman kanssa avasin palkeitani huolella kun muutaman kerran tuli korotettua ääntä - Pulman työskentelyssä ei sinällään ollut mitään huonoa (mä myös kehuin kyllä!) mutta rauhassa lähestyminen ei onnistunut millään ja semmonen "hilluminen" ja käskyistä läpi tuleminen saa mun silmänurkan nykimään. Muuten se kyllä hienosti blokkas lampailta vedon eikä mun ilmeisesti vieläkään tarvi Pulman kanssa pelätä että lampaat lähtis multa karkuun. Pulma vaan on ohjaajapehmeä (monen lappalaisen tavoin) ja pelottaa et se vetää herneet nenäänsä jos aina torppaan sen oma-aloitteisuuden ja kaiken fiksun mitä se tekee. PUUH, pitää vaan katsoa niitä lampaita.

Kiusalle oli ehkä hitusen parempi päivä, mitä esikokeessa. Kesän lampaan karkuuttaminen kummitteli mielessä kyllä ja olin tosi kireenä vielä Kiusankin kanssa vaikka lupasin luottaa ja nönnönnöö. Yleisfiilis oli kuitenkin sama - joko seittemääkymppiä kohti tai sitten ihan omien juttujen hoitamista, hyvin mennyt laidunnus kosahti siihen että Kiusa jäi pellonreunaan myyrästämään! Mä huutelin koiraa mukaan niiiin eei, tämä ei eväänsä lotkauttanut ku teki vaan myyrähyppyjä! Päätin sitten lähteä yksinäni lampaiden kanssa ja tulihan se sieltä sit heti mukaan ku lähdettiin vaan. Kakkosesteen eli kujan molemmat tytöt teki sivusta ulkopuolelta blokkaamalla, ihan megahyvin, siinä on este mitä ei oo koskaan edes tehty noiden kanssa. 

Kaikkiaan oon tyytyväinen kyllä ja oli se kuulemma ihan paimentamiselta näyttänyt ulospäinkin - ei vaan tuntunut itse suoritukset yhtään hyviltä! Mutta jäi noihin nyt sitten ensi vuodelle vielä petrattavaa ja laitetaankin molempien kanssa tavoitteeksi erinomaiset ykkösestä ja luokkanousut kakkosiin ja mikäli taidot ja rahkeet riittää niin sitten starttia kakkosissa :) Ai niin, Kiusa voitti epävirallisesti rotumestaruuden ykkösluokassa ollen siis ykkönen ja Pulma hienosti kakkonen! <3


Kiusa kesäkuussa Kerimäellä
Kuva Terhi HonkonenIltapäivällä jatkettiin sitten kakkosten kanssa ja yhteensä kisaajia olikin 6 kpl! Riivalle arvoin tietenkin suoritusnumeron 1 ja Velholle 5, sai vähän hengähtää onneksi välissä. Mulla ei oo rataantutustumisissa ollenkaan muistiinpanovälineitä mukana et olisin voinu kirjata tehtävät ylös (en oo tähän saakka mitään kirjoitellu ylös xD) mutta kirjoitin sitten paniikissa messengeriin radan ja onneksi kirjoitin sillä olis kosahtanu eka suoritus jo mun unohdukseen.

Kakkosten radasta kirjoitin messengeriin kaverille näin:


Häkki Laidunnus Silta työntönä Avohäkki ei työntöä mutta pitää päästä pois, matka jatkuu Lampaan kiinniotto, panta pois Kuva nurkassa Kasvillisuus Mettään, transom koira tiellä ite mettäs lampaat tiellä ja käännös Pysäytys Loppuhäkitys
Erimoone Riivanhenki
PAIM2
Tuomari: Riika Kivirinta


Häkki 9/10 pistettä "Käytä koiraa portin sulkemisessakin"
Pysähdys 8/10 pistettä "Lampaat pyrkivät valumaan ohi"
Laidunnus 13/15 "Koira voisi olla itse kiinnostuneempi lauman liikkeistä"
Lampaan kiinniotto 5/5
Kasvillisuus 2/5 "Useampi lammas syö"
Uudelleenhäkitys 5/5 
Kuljetus 14/20 "Koiran pitäisi vahtia paremmin koko lauma mukaan" 
Silta 5/5 
Este A kuva 3/5 "Koira voisi tarkkailla laumaa paremmin" 
(ohj. huomio: En antanut sille edes mitään käskyä tässä)
Este B 4/5 Avohäkki "Yksi lammas ohi"
Este B Transom 5/5 "Todella sujuva!"
Käyttäytyminen 7/10 "Varoitus laidunnuksessa"

80/100 pistettä, PAIM2 arvosanalla erittäin hyvä, EH
Sijoitus 2/6Riiva Paimennuskuplassa 18.9
Kuva: Hanna-Liisa VainionpääOlihan se aikamoista taistelua kyllä! Laidunnuksessa lampaat oli tosi säpsyinä ja kun laitoin ajan loppumisen jälkeen Riivan nostamaan niitä niin sehän meni liian kovaa ja liian läheltä ja yks pullahti porukasta pois mutta tilanne rauhoittui nopeasti. Siitä sillalle työntöön mikä sujui ihan superisti siihen nähden että ollaan tehty sitä kokonaista kolme kertaa lampailla :D Avohäkki oli meille täysin uus juttu minkä tein sitten vetona kun työntönä ei saatu onnistumaan. Lampaan kiinnioton jälkeen tuli mulle blackout ja ilman muistiinpanoja olisin todennäköisesti tehnyt väärän radan - en ollut siis varma pitikö se yks kuja käydä tekemässä vai ei ja tän sähläämisen ja pyörimisen jälkeen Riivalta tippu kyllä moti aika reippaasti metsään mentäessä. Kasvillisuus ei onnistunut mitenkään, lampaat jämähti ihan täysin siinä suoralla - 20 lampaasta ehkä 15 pysy hyvin mun vedossa mutta loput ja varsinkin kaksi uuhta jäi syömään jatkuvasti joten Riivalla oli oikeasti kova homma saada porukka ees jotenkin pysymään liikkeessä - mä tsemppasin Ritua sen mitä keuhkoiltani sain sparrattua ja päästiinkin suora jotenkin loppuun :D Sitten alkoi vasta se vaikea osuus - piti kääntyä suoran päästä metsään minne lampailla ei ollut minkäänlaista vetoa, ei sitten mitään! Siinä me takuttiin niiden kanssa ikuisuudelta tuntuva aika kun mammat vaan söi ja lopulta käskin Ritua hyppäämään kivelle ja laitoin sen haukkumaan niin lampaat pullahti metsään ja sitten sielä olikin aika poukkoilevaa menoa xD Metsästä tielle ja transomiin mikä sujui ihan super kivasti! Käännös ja tietä pitkin kohti varikkoa ja laitoin Riivan menemään edelle jarruna - jarruna mitä sille ei oo koskaan opetettu xD Hyvin se siinä edessä puksutti eikä lampaat yrittäneet ohi, tienylityksessä eli pysäytyksessä ne jo alko valua koiran ohi mutta oli kyllä multakin sen verran huono ohjaus, Riiva jäi tosi lähelle eikä lampaat tainneet ees nähdä koko koiraa. Loppuhäkitys oli ihan megahyvä ja sitten kiitos. 

HUH HUH! Multa meinas loppua happi, ääni, kunto, usko, kaikki! Mutta selvittiin, yhdessä ja ihan superisti Riiva teki vaikka olikin hankalaa ja silläkin usko loppui <3 Miten super tyytyväinen oon mun rakkaimpaan sielunpuolikkaaseen ja miten tyytyväinen oon omaan ohjaamiseen että sain tuettua koiraa! Koira, jonka kanssa ei koskaan pitänyt taipparia enempää kokeissa käydä. Koira, jonka kanssa mun olis pitänyt niin monen mielestä luovuttaa. Koira, josta on kokoajan sanottu "no, seuraavassa luokassa ootte kusessa" niin noin se vaan vetäsi jo ensimmäisen tuloksen kakkosista - vaikka piti olla ihan kusessa. 
Pointti - luottakaa koiraanne, luottakaa itteenne. Menkää kohti teidän tavoitteita, antakaa ankeuttajien ankeuttaa keskenään ja ottakaa ankeuttajista se, mitä niistä otettavissa on - lisää tsemppiä ja sparria! Oon niin ääri-onnellinen etten oo antanut kenenkään lannistaa meitä! <3 Ja miten paljon me ollaan opittu tänä aikana. Riiva on mun ensimmäinen paimennuskoira ja sen kanssa on tehty todella paljon virheitä koulutuksen aikana ja uskon, että kaikkea "vanhaa" ei ole mahdollista saada takaisin - mutta tilalle tulee uusia oppeja ja työkaluja pakkiin <3


Velho paimennuskuplassa
Kuva: Hanna-Liisa VainionpääErimoone Työvoitto
PAIM2
Tuomari: Riika Kivirinta


Häkki 10/10
Pysähdys /10 
Laidunnus 15/15 "Hieno korjaus"
Lampaan kiinniotto /5
Kasvillisuus /5 
Uudelleenhäkitys /5 
Kuljetus /20 
Silta 0/5 "Ei onnistu tänään"
Este A /5 kuva
Este B /5 Avohäkki 
Este B Transom /5 
Käyttäytyminen /10 

KESKEYTETTY
Syy: Avohäkki jää yrittämättä

Että semmosta. Mulla oli Velho hengailemassa pitkään ennen meidän vuoroa ettei tarvi niin juosta paikasta a paikkaan b mutta samalla jätin puhelimen autoon laturiin - olin kaiketi ihan varma et jos oon sen kerran vetänyt jo yhdellä koiralla niin tottahan mä muistan sen toisella kierroksella - no empä näemmä muistanut!
Alku lähti tosi hyvin, perus Tonohommia, ei tarvi stressata ku jätkä vetää menemään. Laidunnuksessa jätin lampaat aika lähelle rajoja ja ne lähti valumaan aika pian etulinjaa kohti, Velho meni toiselle laidalle ja sano muutaman haukun siinä ja lampaat kasautu tiiviimmäksi porukaksi ja alko syömään - ihan super täykky! Laidunnuksesta hyvä nosto ja siitä kohti siltaa ja sitten Tonolle iski kauhea kakkehätä! Apua. No, kehäsihteeri noukki kakat ja me mentiin kohti siltaa mikä ei onnistunut yhtään, lampaat oli leviällään ku jokisen eväät ja siitä mä maagisesti luulin et ne ohjautuu sillalle, no eipä ohjautuneet :D Tää hämmensi mua niin paljon että unohdin avohäkin kokonaan ja menin suoraan lampaan kiinniottoon ja keskeytys koska jäi yks tehtävä yrittämättä. MÄLSÄÄ! Ehkä 5 starttia viikonlopulle joista 4 on samana päivänä oli liikaa flunssaisille avoilleni, ei vaan pystynyt. Mutta toisaalta, hyvä et meni kesken mun mokan eikä esim sen takia et koira olis karkuuttanut lampaat! Saatiin lampaat viedä sit varikolle kuitenkin ja Velholle jäi hyvä mieli, olisin kyllä NIIN halunnut päästä sen kanssa mettään tai näyttää, mihin se pystyy. Mutta, näin tällä kertaa, virheitä sattuu. :)Velho paimennuskuplassa
Kuva: Hanna-Liisa Vainionpää

Se oli semmonen paimennusvuosi se! Kaksi kisaviikonloppua oli tän vuoden saldo ja meni kyllä treenimäärään nähden enemmän kuin hyvin!

Erimoone Luonnonlahja "Pulma
PAIM-E EH pistein 88/100
PAIM-1 EH pistein 81/100

Erimoone Kiusanhenki "Kiusa"
PAIM-E keskeytetty, lammas karkuun
PAIM-E EH pistein 87/100
PAIM-1 EH pistein 87/100

Erimoone Työvoitto "Velho"
PAIM-1 ERI pistein 93/100
PAIM-2 keskeytetty, ohjaaja unohti radan

Erimoone Riivanhenki "Riiva"
PAIM-1 ERI pistein 92/100
PAIM-2 EH pistein 80/100
Paimennuskuplassa <3
Kuva: Hanna-Liisa Vainionpää


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti