maanantai 10. huhtikuuta 2017

Terveystuloksia, pohdintaa selän kuvauttamisesta

Terveystuloksiakin ollaan saatu lisää kun maaliskuun puolenvälin paikkeilla kasvatit Shokkihoito & Raudanluja kävivät läpivalaisussa.

Raudanluja "Mosku"
Lonkat: A/A
Kyynärät: 0/0
Selkä: LTV0, VA0, SP0
Silmät: Uusintapeilattu, 2 vuotta sitten todettu kortikaalinen katarakta oli edelleen kortikaalinen katarakta.

Shokkihoito "Late"
Lonkat: C/C
Kyynärät: 0/0
Selkä LTV0, SP0 (Kuvanneen lääkärin mukaan L7 - S1 nikamien välissä on "reaktio". Siitä reaktiosta ei sitten sen enempää selville saatu...)

Kuvittelenko vain vai onko nää lonkat kuvattu ihan kierossa?
`


Kiitokset poikain omistajille :) !


Viikon päästä tästä suunnattiin Kokon eli Erimoosen Silmäterän kanssa kohti Kankaanpäätä, tuttuun tyyliin :) Ei kyllä kertaakaan oo ollu sellanen olo että turhaan ajelisi Seinäjoelta sinne kuvauttamaan näitä.
Silmäterä "Koko"
Lonkat: C/C
Kyynärät: 0/0
Selkä: LTV1, SP0, VA0

Hirveästi toivoa paremmasta ei saatu kuin D mutta onhan se aina positiivinen yllätys jos yhdellä kirjaimella tullaan eteenpäin :P Matalat maljat, nehän sielä on. Nuan pienellä kirpulla jos vaan pidetään huoli ettei turpoa pullaksi ja lihaskunto pysyy hyvänä (niinkun just nyt oli aivan mielettömän upeas kunnos!!) niin ei mittään ongelmia. Tuo LTV1sen "Ei pitäisi vaikuttaa" sen elämään mitenkään mutta... Sillähän oli viime keväänä pari kipukohtausta, ihan tyhjästä, kesken lenkin. Kokkolassa käytiin Anulla oikomassa ja olihan se ihan takus tuolta lantion alueelta. Olisko se kuitenkin oire tuosta ltvstä?

Mielenkiinnosta tsekkasin koiranetistä selästään tutkitut suomenlapinkoiraurokset Kokon mahdollisia pentuja ajatellen.

Tutkittuja 36 kpl, joista paimensukuisia 18 kpl (WAU!) ja näistä paimensukuisista uroksista 6 kpl kantaa kennelnimeä Erimoone ;)

Suomenlapinkoiria rekisteröidään vuosittain päälle tuhat yksilöä joista pyöreästi paimensukuisia on 200.

Omista kasvateista siis kaikilta on selästä vähintään se LTV tsekattu. Ei tuo hirveästi lisäkustannusta perus lonkkakyynär kuvaamiseen (yks lisäkuva selästä sivusta, lausuntomaksukaan tuskin mitään hunajaa maksaa). LTVtä on tutkittu vähän aikaa vasta, toivottavasti että enenevissä määrin ainakin osaa kiinnostaisi kuvauttaa niitä :) Onneksi näissä ei mitään isoa vikaa ole, mutta toki otanta on vielä todella minimaalisen pientä. Mites se menikään, kaikki on tervettä, mitä ei tutkita ;)

3.4 jatkettiin silmätarkastuksilla Seinäjoella, mukana S-pentueen emä Mila (Kylkimyyryn Striida), R-pentueen emä Ruuti (Taikahallan Jäkälätassu) ja Riivanhenki. Ihana, ihana Elina Pietilä tsekkasi näkimet ja totesi ne kirkkaiksi, Ruuti lähes 10v sai extrakehuja todella kirkkaista silmistään :) Ei kuulemma hädintuskin mitään vanhuuden samentumaa ! :) Huh, olipa jännää taas.
Ruuti ja Mila voisivat vielä parin vuoden päästä käydä viimeisessä tarkissaan, jos ovat hengissä. Tästä seurasikin seuraavaa pohdintaa: Miksi niin monella, niin nartulla kuin uroksella on se yksi silmätarkki 3v ja pennut, sen jälkeen silmiä ei enää tarkisteta? Aika yleinen ilmiö, kun koiranettiä selailee... Varsinkin kun yrittää etsiä nartulleen "mahdollisimman kaihivapaata urosta" eli suomeksi sellaista urosta jonka suvussa on tehty yksi pakollinen silmätarkki, eikä sisaruksia ole tutkittu ollenkaan? :/ Aika ideaalina pitäisin sitä, silmiä tarkattaisiin sinne 10 vuoden tienoolle (ja varsinkin ne jalostuskoirat!!). Onhan se toki jännittävää, jos jotain schaissea pukkaakin ja koira saa HC leiman? No, mä olen saanut sen HC leiman mutta eipä olisi tuosta leikatusta kasvatistakaan mitään virallista tietoa tullut, jollei omistajan kanssa oltaisi pidetty asiasta huolta.... Jokuhan toki olisi voinut painaa asian villaisella kaikessa hiljaisuudessa :/

Tytär ja mama.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti