perjantai 17. syyskuuta 2021

2021 Luonnetestejä videoin ja vähän sanoin

Toukokuussa järjestettiin Isossakyrössä samassa paikassa luonnetesti missä Työvoitto, Taivaanlahja ja Tähtitiede kävivät Puputin ja Vuorisalon testattavina. Samoille tuomareille pääsivät/joutuivat testattavaksi tälläkertaa Varman kolme V-poikaa, Villipeto, Vilunväre ja Vuorenvarma.


Ihan aluksi täytyy tähän sanoa, että olen pettynyt V-pentujen luonteisiin, ennenkuin yhdenkään luonnetta oltiin testattu. Osalla tuntuis olevan paukkuja vauhdikkaampiinkiin lajeihin esim agility mutta sitten koira menee kuitenkin vähän käsijarru päällä ja käsijarruun voi vaikuttaa niinkin pieni asia kun ohjaajan kosketus kylkeen kesken "tekemisen". Paimennustaipumustesteissä nää oli Kainoa lukuunottamatta semmosia "hiljasia hissukoita" jotka olisivat vaatineet todella paljon rohkaisua vieraassa tilanteessa (nyt aikuisempana yhden paim-t puutteellinen arvosanan saaneen koiran lampailla nähneenä totesin, että ihanaa kun ohjaaja antoi sille mahdollisuuden kunnolla aikuisena, rauhassa tutustua lampaisiin ja sieltähän kuoriutui liikuttavan pollea, lampaita liikutteleva jätkä!). Luonnetestit meni pisteiden valossa (ja oikeastikkin) parhaiten niillä, joilla on kivat rakenteet mutta mädät lonkat. Ne joilla on paperilla lähes terveet nivelet veti huonommin. Ja vaikka olen pettynyt luonteisiin, se ei tarkoita sitä etteikö ne olisi mulle kaikki tärkeitä ja rakkaita mutta musta on tärkeää, että kasvattaja osaa katsoa kasvatustyötään muutenkin kuin vaaleanpunaisten lasien läpi. Ihmiset pärjää vielä näiden kanssa, onneksi. Ne vaan ei ole luonteeltaan sellaisia, mitä haluaisin mitenkään erityisesti lisätä populaatioon.

Mutta se on positiivista, että laukauksia ei pelkää kukaan että vaikka esimerkiksi vieraat ihmiset saa nää säpsähtelemään ja osan kanssa on enemmänkin tehty töitä että voi sietää vieraiden läsnäoloa. Tällähetkellä tuntuu että vieraiden kanssa on eniten sinut Vyyhti Voimavara (joka tais muutenkin saada koko pentueen moottorin) ja vähiten meidän Vinski (Vilunväre). Villipedon kanssa tiedän että vieraiden sietämiseen on nähty pentuaikana paljon vaivaa. Ja mä tässä edelleen tappelen itseni kanssa, onko tuollaisesta pentueesta kenestäkään jalostuskoiraksi, onko luonteissa liikaa yleisesti moitittavaa ettei millään partnerilla voi saada "parempaa" aikaiseksi? Ihanaahan olis jos löytäisi vanhemman uroksen jolla kivaluonteisia jälkeläisiä. A/A lonkat hyvillä indekseillä, mieluusti selkätutkittu. Ei kilpparia lähisuvussa. Paimennusominaisuuksista olisi hyvä olla jotain tietoa/näyttöä. Tosi helppoa.

Mutta joo, sen enemmittä jaaritteluitta ne linkit videoihin joista suuren suuri kiitos Elinalle <3 Mun iphone pystyi yhdistämään videot ja tekemään "alkutekstit" mutta lopputeksteihin se ei enää kyennyt :D 


Villipeto +140, laukausvarma VIDEO

Vilunväre +70, laukausvarma VIDEO

Vuorenvarma +140, laukauskokematon VIDEO


Vuorenvarmalla ja Villipedolla samat osa-aluepisteet (hermorakenne toisella +1a ja toisella +1b), Vinskin ero toimintakyky -15pistettä ja taisteluhalu -20pistettä. Kaikille yhteistä se että vieraat ihmiset kuormittaa niitä mutta koska huonompi toimintakyky, Vinskiä ne kuormittaa eniten.

Huhtikuussa oli alunperin tarkoitus testata Valontuoja samojen tuomareiden testissä mutta koska korona, testi siirtyi kesäkuulle? mutta koska korona niin testi siirtyi elokuulle ja 15.8 päästiin testiin vihdoin! Nyt myös aikataulut natsas niin soppelisti että Valontuojan siskopuoli Taikausko pääsi myös testiin joten T-pentue yhtä lukuunottamatta testattiin samojen tuomareiden puolesta, how cool is that?!

Kaino oli testissä ekana ja mentiin samalla kaavalla mitä Vinskin kanssa mutta mun mielestä Kaino ehkä pikkuisen helpommin pääsi tilanteista yli mitä Vinski. Tuomarin pakkolääpintä hyökkäyksen jälkeen oli Kainolle selkeesti se kovin paikka eli silläkin sama, vieraat pakosti iholle tunkevat ihmiset on perseintä paskaa. Missä ei mun mielestä ole mitään väärää, en itekkää tykkää koirista jotka avoimesti rakastaa koko maailmaa mutta emmä arkojakaan halua lisätä. Kyllä, pohdinnat Kainon käyttämisestä on edelleen kesken. Varmaan vielä jonkin aikaa... Mutta joo, mä odotin kaiken perusteella ehkä eniten sitä, että Kaino oliskin vetäny potin kotiin kun se on ollu jotenkin "tasasimman" oloinen tästä pentueesta mutta ei se sit ollutkaan niin.

Valontuoja +68, laukauskokematon VIDEO

Se pitää tässä välissä sanoa että KIITOS kaikki mun "luonnetestitalkoisiin" osallistuneet kasvatinomistajat! Kaikki informaatio tärkeää ja tervetullutta! Enkä ole pelkästään luonnetestin loppupisteiden varjolla tekemässä päätöksiä mutta on hienoa, että kaikki saadaan testeihin mukaan! Kiitos <3

Siskopuoli Taikausko veteli sitten iloisen letkeästi huvitteluradan läpi, ei olisi uskonut sukulaisiksi! Se moikkas tuomarit mennen tullen ja sen mielestä kaikki oli vähä hassua mut kaikesta selvittiin. Kelkalla Tui oli ennemminkin sitä mieltä että mamma hoitaa tämmöset tilanteet eikä hänen tarvi osallistua jännien juttujen selvittämiseen - toisaalta siis ihanaa että luottaa mamman hoitavan mutta semmonen sitten myös syö niitä loppupisteitä kun esim kelkalla kestää kauan ennenkuin koira tulee katsomaan lähestynyttä uhkaa.

Taikausko +95, laukausvarma VIDEO

Varman 11 jälkeläisestä ainoastaan kaksi urosta on luonnetestaamatta enää! Toiveissa olisi että molemmat pääsisivät vielä tämän vuoden puolella käymään testissä ja osiltaan nekin tulokset vaikuttavat siihen, mitä Kainon kanssa tehdään. 


Kiitos vielä kaikille tähän mennessä testanneille kasvattien omistajille ja kiitos etukäteen te, jotka koette nämä asiat tärkeänä ja mahdollistatte tämän! KIITOS <3


Loppuun vielä kuva Valontuojasta ja siitä Kainon Thö ihmisestä treenien lomassa. 
Tämä hetki ja fiilis on tärkeämpää kuin yhdetkään luonnetestipisteet 
tai taipumustestin tulokset. Kiitos Reetta että Kaino saa olla just niin Kaino sun luona <3


2 kommenttia:

 1. Kiva lukea luonnetestiasiaa. Itseä kiehtoo ja hämmentää tämä luonneaihe eli mihin luonteissa pitäisi paimensukuisten kanssa pyrkiä ja mikä on jalostukseen sopivan yksilön kannalta "riittävä" tavoite. Kun on niin paljon niitä muitakin tekijöitä.

  Etenkin toi vieraisiin suhtautuminen on sellainen, mikä mietityttää ja missä koen olevani kanssasi samoilla linjoilla. En erityisesti välitä siitä että koira kiepsahtaa tuikituntemattomankin kanssa heti selälleen ja on niin pehmeä, että höseltää häntä heiluen joka suuntaan. Toisaalta en haluaisi vieraita kohtaan arkaa koiraa, joka väistää kosketusta. Omaa kokemusta luonnetesteistä on tosi vähän joten siksi näitä on supermielenkiintoista lukea. Olisi kiinnostavaa jos saataisiin joskus vaikka PLS:lle aikaiseksi luento luonnetesteistä, luonteen periytyvyydestä ja siihen vaikuttavista seikoista.

  Tuntuu että tää luonnetestihomma on noussut aika hiljattain ja koko testiin suhtautuminen on aika kirjavaa. Ihanaa että sulla on noin aktiiviset kasvattien omistajat jotka ovat valmiita testauttamaan koiriaan. Vaikka työkoiraluonnetta ei ehkä löytyisikään riittämiin, perhekoirana voivat olla täysiä kymppejä. Ite treenailin aksahommia paimensukuisen kanssa, jonka LTE oli 78. Ei lainkaan terävyyttä, pieni toimintakyky jne... kyllä se ihan hyvin ja vauhdikkaasti aksassa meni kunhan varoi vain nauramasta sille, virheiden huomioiminen meni tunteisiin välittömästi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti saisi enemmän olla dataa koko suomenlapinkoira rodusta! Luonnetestin lisäksi on myös mahdollisuus testata suomessa MH-testillä (ruotsalaisten luonnetesti) mikä myös on kiva lisä kun kartoitetaan koirien luonnetta. Mun eka paimensukuinen sai luonnetestistä +61 pistettä ja se oli maailman mutkattomin otus eikä siitä harrastuksissakaan puhti loppunut.

   Poista