tiistai 14. syyskuuta 2021

Ensimmäinen IFT122-PRA geenitestattu Erimoone - terve!

Helsingin yliopisto uutisoi maaliskuussa että tutkimuksissa sokeutuvista koirista oli löydetty muutos IFT122 geenissä. Kyseinen geenivirhe johtaa asteittain koiran sokeutumiseen eli kyse on etenevästä verkkokalvorappeumasta eli PRAsta. prcd-PRA virhegeeniä on rodulta tutkittu jo aiemmin mutta tämä geenivirhe on toisen tyypin pra eli rodussamme on koiria jotka ovat geenitestin perusteella olleet terveitä prcd-PRAsta mutta silti sairastuneet PRAhan ja sokeutuneet. Helsingin yliopiston artikkeli aiheesta täällä.

Lapinporokoirille tuli maaliskuussa tuloksia Hannes Lohen koirangeenit tutkimusryhmälle luovutetuista näytteistä mutta keväällä lupailtiin että tuloksia saattaisi vielä tämän vuoden puolella saada lapinkoirillekkin mutta aika näyttää, tuleeko niitä. R, S ja T pennuista on näytteet luovutettu ensimmäisten rokotusten yhteydessä Lohen tutkimusryhmän käyttöön, R-pentujen näytteet DogEnvi -tutkimuksen kautta ja osasta on veret lähetetty vartavasten harmaakaihi tutkimusta varten. Ja hei! Jos sinulla, joka luet tätä tekstiä on harmaakaihia sairastava koira tai terveeksi tutkittu yli 6-vuotias lapinkoira, tällaisten geenitestien kehittelyksi tarvitaan näytteitä! Ja jos koirasta on jo näyte mutta et ole päivittänyt koiriesi tietoja tutkimusryhmälle - ole kiltti ja tee se tänään! Lisää harmaakaihi -tutkimuksesta täällä.

Vasiten nimellä paimensukuisia kasvattava Tiina kertoi tilanneensa koiransa vanhasta näytteestä uuden testin Labokliniltä https://laboklin.fi/, samalla tavalla kun esimerkiksi noita DM-testejä on tilailtu jälkikäteen  (köh, vuosi sitten L-pentujen isästä PRA-prcd lisätesti....). Kannattaa olla suoraan yhteydessä lisätesteissä saksaan koska suomen toimisto tuntuu olevan ikuisella talvilevolla, Saksasta suoraan tilaamalla uusi testi tuli viikossa. 

Hetken jo mietin, lähdenkö taas siihen "testataan koiria mahdollisimman kaukaa niin saadaan monta pentuetta kerralla terveeksi" kunnes totesin että en jaksa alkaa kolmatta kierrosta enää ihmisiä häiritsemään vaan testaan  ne koirat, joita aion käyttää jalostukseen. Kiitos Tiina informaatiosta että tätä saa rahalla ostettua jo Saksasta ja täten ensimmäisen Erimoosen testitulos tuli viikko sitten - Erimoone Luonnonlahja N/N eli terve tämän PRAn osalta :) ! 
Nyt odotellaan rauhassa, tippuisiko muiden kasvattien / vanhempien tuloksia Lohen tutkimusryhmän kautta ja jos ei niin testaillaan sitten lisää. :) Kiitos Tiinalle vielä informaatiosta!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti