tiistai 14. syyskuuta 2021

Paimennustaipumuskoe Oulainen 7.8

 Perinteisesti perjantaina ajeltiin jo valmiiksi Kalajoelle ja yövyttiin Tiinan kanssa rantakallassa. Soppelisti oli ihan super lämmin ilta ja suht vähän porukkaa liikkeellä joten koirat sai käydä rannalla aika vapaasti. 


Kekku "nöönnööö"
Ennen taipparia aamusta löysät pois :D

Testiin saatiin myös kolmas Erimoone kun ensimmäinen N-pentu myös tuli testattavaksi! Oli ihanaa nähdä Ruuta (Näppituntuma) toista kertaa luovutuksen jälkeen ja voi jestas miten super avoin ja iloinen teinipoika <3 


Näppituntuma 1v 4kk

Näppituntuma 1v 4kk

Näppituntuma 1v 4kk

Sosiaalisuusosion pääsi kaikki kolme läpi, ei mitään ongelmia. Ekana vuorossa oli Ketku.

Testissähän on säännöt muuttuneet niin että enää ei koiraa saa kehua tai rohkaista kiinnittämään huomiota lampaisiin. Testipäivän aluksi tuomari Anne Ojanen painotti, että hän arvostelee sen koiran taipumuksia SIINÄ hetkessä kun koira hihnassa tulee kohti pyöröaitausta ja mitä se tekee kun hihnasta lasketaan irti (vink, opettakaa koirat kulkemaan liinassa niin että liina tulee perässä laahaten!). Mutta joo, Ketku meni Tiinan kanssa pellolle sellaisellla "jaha, tehdään rallyä" -asenteella ja teki hienoa seuraamista ison häiriön eli lampaiden ohi (Hmm, miten olen nähnyt juuri saman tilanteen erään isoäitikoiran kanssa Vuotsossa poropaimennustaipumustestissä?) eikä Ketku ihan hoksannut, miksi niihin lampaisiin olisi pitänyt kiinnittää huomiota kun ne on aitauksen sisäpuolella (eli hallinnassa). OK, koirat toimii eri tavalla mutta en ymmärrä että ihminen ajaa testiin 300km suunta ja maksaa siitä rahaa eikä anneta käytännössä edes tilaisuutta? Ketku ei siis päässyt edes aitauksen sisälle, missä se todennäköisesti olisi hoksannut että ok, tätä tässä haettiin. Mutta tuloksena PAIM-T puutteellinen koska ei kiinnostu lampaista (ja mä oon nähnyt ton jätkän ihan pikkupuppynä lampailla ja on kokoajan ollut kiinnostunut niistä, eli tulos ei tosiaan kerro tuosta yksilöstä mitään paimenkoirana.)


Sitten vuoroon Ruu joka oli just ennen mua ja Kiusaa. 
"Ottaa kontaktia laumaan jo kaukaa ja pitää sen. Kontrolloi laumaa haukulla, ei hakeudu tasapainoon"

Pyörö oli sen verran kaukana etten nähnyt kenenkään suorituksia tarkasti (Ketkun oman näin kaukaa) ja tosiaan me odoteltiin ku Ruu oli vuorossa. Tuloksena Ruulle PAIM-T läpäisty arvosanalla Hyvä. Ruusta näin mettäpaimenesta videota muutamaa viikkoa ennen testiä ja näytti kyllä tosi kivalta, kiitos Kirsi kun osallistuitte ja kiitos Ruun treenistä Kätkäpaimen <3

Kun Kiusan kanssa ooteltiin vuoroamme mä tuttuun tyyliini pidin sitä kokoajan käskyn alla ettei se kupli. "Istu ja odota, älä piippaa, koitappa nyt rauhottua" ja mun jälkeen vuorossa ollut Pumiohjaaja tsemppasi ku mietin ettei Kiusa varmaan pääse läpi että vapauta se koira ja innosta sitä ennenku meette sinne - tein työtä käskettyä! Ja Kiks oli ihan liekeissä lampaista :D 
"Ottaa kontaktia jo kaukaa ja pitää sen. Kontroloi haukkuen mutta hakeutuu myös tasapainoon"
PAIM-T läpäisty arvosanalla Erinomainen.
Suomeksi, Kiusa kiskoi liina tiukalla lampaille, kun käveltiin ohi se tuijotti niitä ja kun päästin liinasta irti se juos samantein pyörimään siihen pyörön ympärille samalla haukkuen.
Ja nyt - oliko Kiusa parempi paimenkoira mitä veljensä? Kumman mä mieluummin ottaisin itselleni koekoiraksi? Ketkun. Miksi? Ketku on niin super tottelevainen viilipytty ettei tarvi olla silmiä selässäkin kun sen kanssa treenaa. Kiusa taas sinkoaa pienimmästäkin. MUTTA, kuten todettua - se oli se, mitä ne koirat näytti itsestään siinä hetkessä. Tän paasauksen idea oli siis se, että jos koira saa testistä PAIM-T puutteellinen niin sillä ei aina ole tekemistä koiran ominaisuuksien kanssa. Mähän totesin testipaikalla Tiinalle et "Ei huolta, te lähdette meidän kans Kerimäelle reeneihin ja me aletaan treenaamaan Ketkulle esikoetta" xD Ei saa jäädä tuleen makaamaan.


Seuraava testattava onkin Napapiiri syyskuun loppupuolella Oulaisissa ja Kerimäellä meitä onkin Erimoosia aika liuta taipumustestissä JA esikokeessa ;)


Ketku Kerimäellä Riittan opissa 3.9


Kiukku Kerimäellä 3.9
Kuva: Tiina Jokinen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti